Αθλητισμός για Όλους: o Διεθνής Οργανισμός για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυση του!

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια εκπρόσωποι 15 εθνικές οργανώσεις για τον Αθλητισμό για Όλους ίδρυσαν τον Διεθνή Οργανισμό για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Η ιδρυτική συνεδρίαση στις 10 Φεβρουαρίου 1995 έγινε στην Κοπεγχάγη και ήταν το αποκορύφωμα των προηγούμενων συζητήσεων μεταξύ των οργανώσεων του λαϊκού αθλητισμού σχετικά με το πώς να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για την πολιτική και οργανωτική συνεργασία πέρα από εθνικά και πολιτιστικά σύνορα.

Η κατευθυντήρια φιλοσοφία των ιδρυτικών μελών ήταν βασισμένη στην ισχυρή πίστη τους στη δυναμική της πολιτιστικής πολυμορφίας, στον οργανωτικό  πλουραλισμό και, αν μη τι άλλο, στην επιθυμία τους να βοηθήσουν τους πολίτες να ασκήσουν  το δικαίωμά τους στη σωματική δραστηριότητα.

Κινητήριος δύναμη για αυτούς ήταν ότι πολλές οργανώσεις  για τον μαζικό αθλητισμό θεώρησαν τους εαυτούς τους αποκλεισμένους  από υφιστάμενες διεθνείς αθλητικές δομές, όπως την δομή της ομοσπονδίας αθλητισμού, λόγω της αρχής «μία χώρα, ένα κράτος μέλος». Η προσέγγιση του λαϊκού αθλητισμού από την βάση της κοινωνίας  ήταν παραμελημένη από τις διεθνείς ομοσπονδίες, των οποίων πρωταρχικός στόχος ήταν να τυποποιήσει τους κανόνες για τις διεθνείς διοργανώσεις. Τα ιδρυτικά μέλη απλώς είχαν  την αίσθηση ότι η φωνή του μαζικού αθλητισμό έλειπε σε διεθνές επίπεδο. Ο σκοπός τους ήταν να αυξήσουν την πολιτική συνειδητοποίηση για τον  Αθλητισμός για Όλους και να χρησιμοποιούν τη διεθνή συνεργασία και τη γνώση για την ανάπτυξη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων λαϊκού αθλητισμού. Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών,η  ISCA έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του τομέα του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας και να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της "άθλησης".

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι η υποστήριξη  της πολιτικής και οργανωτικής  υποδομής  που αναγνωρίζει τον αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα ως το κλειδί για τη δημιουργία πιο ενεργών, χωρίς αποκλεισμούς, παραγωγικών και βιώσιμων κοινωνιών.

Η ΚοινΣΕπ Πράσινες Διαδρομές μετά τον επιτυχημένο συντονισμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας MOVE 2014 στην Ελλάδα για την προώθηση των ωφελειών της φυσικής άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας, εντάχθηκε στην μεγάλη διεθνή  οικογένεια της ISCA ως πλήρες μέλος κατά την διάρκεια της  Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη τον Οκτώβριο του 2014.