Με Ευρωπαϊκή συνδρομή η μεταφορά των νέων αθλημάτων T-Ball από την Κρήτη στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη

Με συμμετοχές από 8 χώρες πραγματοποιήθηκε στην Λουμπλιάνα της Σλοβενίας από 12 έως 14 Ιουνίου η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος MOVE Transfer που περιλαμβάνει την μεταφορά επιτυχημένων πρωτοβουλιών από ένα οργανισμό και μια κοινότητα σε έναν άλλο οργανισμό και μια κοινότητα στην ίδια χώρα ή σε άλλη χώρα. (http://www.move-transfer.com/). Από την Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ» με την συνεργασία του Αθλητικού Όμιλου Ηρακλείου Κρήτης «ΟΑΣΗ» για την ανάπτυξη και μεταφορά στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα των καινοτόμων αθλλημάτων «T-Ball» που έχει δημιουργήσει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Χρήστος Γκιουζέλης. (http://www.t-ball.gr/, http://oash.t-ball.gr/ )

Συνολικά 9 οργανώσεις από  Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία και Σλοβενία παίρνουν μέρος σε μια διαδικασία 10 μηνών όπου περιλαμβάνει εκτενείς διαβουλεύσεις με τον Διεθνή Οργανισμό για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA) και μια συμβουλευτική επιτροπή που διορίζεται ειδικά για το έργο. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων των οργανώσεων και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν για να προωθήσουν την φυσική άσκηση και την σωματική δραστηριότητα σε πληθυσμούς που εμφανίζουν δυσκολία στην προσέγγισή τους.

Με το 59% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού να δηλώνει ότι ποτέ ή σπάνια είναι σωματικά δραστήριο (Ευρωβαρόμετρο, 2014), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι δύσκολο να προσεγγισθεί, όταν πρόκειται να υιοθετήσει πρωτοβουλίες σωματικής δραστηριότητας. Υπάρχουν όμως κάποιες κοινωνικές ομάδες που είναι πιο δύσκολο να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα σε σχέση με άλλες και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης τους σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στα κίνητρα, στις φυσικές ικανότητες, στην έλλειψη γνώσης σχετικά με το πού μπορούν γυμναστούν, στο κόστος και άλλες συνθήκες (Dunn, Drust, Murphy & Richardson, 2012, 282). Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν: νέοι σε δύσκολο περιβάλλον ή με προβλήματα συμπεριφοράς, οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι εθνικές μειονότητες, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι άστεγοι.