Η επιστημονικά σχεδιασμένη άσκηση βελτιώνει σημαντικά την υγεία

Η επιστημονικά σχεδιασμένη άσκηση βελτιώνει σημαντικά την υγεία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η μελέτη έδειξε σημαντική βελτίωση, μετά την εφαρμογή συνδυαστικών προγραμμάτων κινητικότητας, ενδυνάμωσης και αερόβιου χορού, στη φυσική κατάσταση, αλλά και σε επιλεγμένους δείκτες υγείας σε μεσήλικες γυναίκες.
"Ένα πρόγραμμα άσκησης για να είναι αποτελεσματικό για την υγεία των ασκούμενων, θα πρέπει να έχει ως στόχο: τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, καθώς και την ανάπτυξη της δύναμης, της κινητικότητας και των συντονιστικών ικανοτήτων (κυρίως της ισορροπίας)" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Βασίλειος Γεροδήμος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες, προσθέτει, εφαρμόζονται προγράμματα άσκησης, που συνδυάζουν την ανάπτυξη πολλών φυσικών ικανοτήτων (αντοχή, δύναμη, κινητικότητα κ.ά.). Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η αποτελεσματικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η ασφαλής συμμετοχή των ασκούμενων και κυρίως η μείωση του χρόνου άσκησης. Ο χρόνος άσκησης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς ασκούμενους λόγω των ρυθμών της σύγχρονης ζωής.
Πιο αναλυτικά, στη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διδακτορικής Διατριβής της Δρ. Κωνσταντίνας Καρατράντου, απροπόνητες μεσήλικες γυναίκες (40-55 ετών), ακολούθησαν δύο διαφορετικά συνδυαστικά προγράμματα άσκησης, τα οποία περιελάμβαναν αερόβιο χορό (βήματα χαμηλής κρούσης με κινήσεις χεριών καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, 65-80% της ΜΚΣ, 18-36 min), ασκήσεις ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος (προβολές, κάμψεις, κοιλιακούς, ραχιαίους, ανεβάσματα, βυθίσεις) καθώς και ασκήσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας (στατικές διατάσεις).
Τα συνδυαστικά προγράμματα άσκησης που εφαρμόστηκαν, διευκρινίζει ο κ. Γεροδήμος, παρουσίασαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναπτύσσοντας πολύπλευρα τις φυσικές ικανότητες που αξιολογήθηκαν (κινητικότητα, στατική και δυναμική ισορροπία, δύναμη άνω και κάτω άκρων, και αερόβια ικανότητα), καθώς και διάφορους δείκτες που σχετίζονται με την υγεία (σύσταση μάζας σώματος, αρτηριακή πίεση, αναπνευστική λειτουργία) και έτσι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους άσκησης και γυμναστήρια, καθώς και σε χώρους αποκατάστασης, για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την προαγωγή της υγείας των ασκούμενων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ